Førstehjelp ved sorg
Førstehjelp ved sorg
Førstehjelp ved sorg

To viktige stikkord for hvordan man skal møte mennesker i sorg er nærvær og tid, sier Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet. Foto: Eric Johannessen.

Tryggere i møte med sorg


Døden angår alle, og alle mennesker vil i løpet av livet oppleve sorg. Vi i kirken har medarbeidere som nær daglig har kontakt med død og sorg. Hos oss er det lav terskel for mennesker i sorg og andre som strever. Ingen trenger henvisning. Alle blir møtt av mennesker som har tid til å lytte, og som tåler sorgen og fortvilelsen.

Så er også sorg ensomt. Mange sørgende har opplevd at folk trekker seg unna. Selv kolleger og bekjente er ofte redde for å gjøre eller si noe feil i møte med sørgende. Det kan være ment som omsorg for den som er i sorg, men oppleves ofte som et fravær som forsterker den sørgendes følelse av å være alene.

Her er en link til «Førstehjelp ved sorg». Dette er en samling med tanker, råd og konkrete tips til hvordan man kan være til stede som et medmenneske for en som er i sorg. Møter med mennesker i sorg er noe som foregår gjennom hele året.

Av preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien

Del denne artikkel på e-post